Att skaffa katt


Planerar du att skaffa en katt? Kul! En katt kan om allt görs rätt, bli en rolig familjemedlem som kommer att vara med en lång tid framöver. Dock så finns det en hel del saker du bör tänka på innan du genomför ditt köp. Du måste vara säker på att en katt passar in i din nuvarande livssituation. Vi tänkte prata lite om vad som kan vara bra att ha i åtanke när det är dags att hämta hem en ny vän.

Din boendesituation

Hur du bor är faktiskt också något spelar en roll i det hela. Om du bor väldigt litet och kanske har planer på att flytta inom en snar framtid så kanske det är bättre att vänta med att skaffa katt. Du bör också tänka på miljön runt om ditt boende. Bor du exempelvis nära en stor väg med ständig trafik så är det mycket större chans att en olycka sker, bor någon våning upp i en lägenhet så måste du se till att ha nät på balkongen så katten inte riskerar att falla.

Kattsäkra hemmet

Förutom detta så bör du se till att kattsäkra hemmet. Katter är nyfikna och leker gärna med allt som kommer i deras väg, vilket inte alltid slutar så bra. Börja med att försöka gömma eller flytta på saker som eventuellt kan skada katten, kablar är ett bra exempel. Har du något du är väldigt rätt om så kan det vara bäst att ställa bort det den första tiden.

På vägen hem

När det slutligen är dags för din nya vän att flytta in så är det viktigt att bilfärden görs på rätt sätt. Oavsett hur långt det är från kattens gamla hem till ditt så är säkerheten viktig. Du ska ha en bur som katten bekvämt kan åka i, skaffa gärna en större modell redan från början så den även passar när katten blivit större. Se även till att få in en filt i buren så katten kan vara bekväm.

När katten kommer hem

När ni äntligen har tagit er hem så är det bästa ifall katten möts av en så lugn miljö som möjligt. Det är första gången katten är utan sin familj och det kan göra den en aning nervös. Låt katten utforska sitt nya hem i lugn och ro, känner den för att dra sig undan så låt den göra det. Tids nog kommer din nya vän vilja leka!