Går du i tankar på att skaffa hund?


Att skaffa hund är något som är lockande för många, och det är inte helt utan anledning. Skaffar du en hund du kommer snabbt märka att du mest sannolikt fått dig en ny bästa vän. Hundar är kärleksfulla och lojala djur som länge kommer att stå vid din sida. Men är det lämpligt att hämta hem en hund hur och när som helst?

Planering

Även om det kan verka lättsamt att vara hundägare när man tittar på andra så ligger det sannolikt en hel del jobb bakom, vilket kräver tid. Du måste se över din vardag och säkerställa att du har tid, både för din egen skull, men inte minst för hunden. En hund behöver uppmärksamhet och fysisk aktivitet för att kunna må bra, och det blir ditt ansvar. Förutom tid så måste du även vara ärlig mot dig själv gällande din erfarenhet av hundar, är du ny till hundägande eller har du haft hundar förut? Vissa raser kan kräva mer erfarenhet än andra. Därför kan det vara en bra idé att välja ut ett par raser som kan tänkas passa in i din vardag och sen läsa på lite om dessa. Är du själv en aktiv person så kan det fungera med en ras som kräver lite mer motion, vet du att du inte är speciellt aktiv så kan det vara smart att kolla på raser som inte kräver lika mycket motion som andra. Inget behöver dock utesluta det andra, en hund kan vara motivation att bli mer aktiv. Kom ihåg att bara för att du inte är sugen på en promenad någon dag så behöver fortfarande din hund den promenaden för att må bra.

Kostnader

Att skaffa hund är roligt, men med en hund så kommer även kostnader. Vad kostar det då att äga en hund? Det kan variera kraftigt. Det beror först och främst på ras och eventuell stamtavla. Det kan även bero på ålder, många väljer att skaffa en hund som redan är några år. Man brukar säga att en snittpriset på en renrasig valp ligger omkring 12-13000 kr. Väljer man att köpa en blandras så kan priset i många fall nästan halveras! Din hund behöver precis som du äta varje dag. Hur mycket hunden äter varierar och då gör kostnaden detsamma. Du räkna med upp till 800 kr i månaden för mat. Utöver leksaker så tillkommer även kostnader för både pälsvård och veterinärbesök. Tänk på att det är viktigt att försäkra hunden. Försök att kolla upp vad kostnaderna kan tänkas landa på för din hund och lägg upp en budget och var förberedd, både för din och hundens skull. Lycka till!